Hedemorahöns

Vi har höns  i genbank genom svenska Lanthönsklubben.

Hedemorahöns

stortuppochhona

Jag har haft rasen Hedemora sen 2008. Det är en härdig och mycket ”naturlig” ras som är duktig på att ruva fram sina egna kycklingar. De har enligt vad som berättats funnits i Hedemoratrakten så länge man kan minnas
och var vanlig som brudgåva gårdar emellan.
De utgör vår nordligaste lanthönsras.
De höll på att försvinna på 1970 talet, då de allra flesta av våra gamla allmogehöns blev korsade med värphybider.(Som i många fall helt eller delvis tappade sin ruvningslust)
1982 hittades en ”ren” besättning i Trollbo, av Viola Forsberg i Sandviken, och alla våra nuvarande genbanksdjur härstammar från denna besättning.
Hönsen är mycket härdiga pga sin täta och dunrika fjäderdräkt. De är medelstora, lugna och med god ruvlust. Kam och haklappar kan vara röda eller svarta. Fjäderdräkten varierar mellan svart, blågrått, viltfärg, vitt och olika mer eller mindre gula nyanser. ofta med avvikande färg i halskrage och halsbehäng.
Det förekommer ibland femtåighet och ullig fjäderdräkt hos denna ras. Vikt höna: 1,5 – 2 kg, tupp: 2 -2,5 kg. Äggen är benvita-beige, ibland med prickar, väger ca 50 g.

Om det finns så säljer jag ägg!

tomatagg

Kycklingar kan ibland vara till salu.

Mejla mig gärna på info@vargheden.se.

Bombibitt