Hedemorahöns/Ankor

Vi har höns och ankor i genbank genom svenska Lanthönsklubben.

Hedemorahöns

stortuppochhona

Jag har haft rasen Hedemora sen 2008. Det är en härdig och mycket ”naturlig” ras som är duktig på att ruva fram sina egna kycklingar. De har enligt vad som berättats funnits i Hedemoratrakten så länge man kan minnas
och var vanlig som brudgåva gårdar emellan.
De utgör vår nordligaste lanthönsras.
De höll på att försvinna på 1970 talet, då de allra flesta av våra gamla allmogehöns blev korsade med värphybider.(Som i många fall helt eller delvis tappade sin ruvningslust)
1982 hittades en ”ren” besättning i Trollbo, av Viola Forsberg i Sandviken, och alla våra nuvarande genbanksdjur härstammar från denna besättning.
Hönsen är mycket härdiga pga sin täta och dunrika fjäderdräkt. De är medelstora, lugna och med god ruvlust. Kam och haklappar kan vara röda eller svarta. Fjäderdräkten varierar mellan svart, blågrått, viltfärg, vitt och olika mer eller mindre gula nyanser. ofta med avvikande färg i halskrage och halsbehäng.
Det förekommer ibland femtåighet och ullig fjäderdräkt hos denna ras. Vikt höna: 1,5 – 2 kg, tupp: 2 -2,5 kg. Äggen är benvita-beige, ibland med prickar, väger ca 50 g.

Om det finns så säljer jag ägg!

 

tomatagg

 

Kycklingar kan ibland vara till salu.

Mejla mig gärna på info@vargheden.se.

Bombibitt

 

Blåankor (Svensk blå anka)

Den svenska blå ankan är inte identisk med utlandets swedish blue duck eller pommersk anka. Ursprunget till den svenska lantrasen är oförädlade blåfärgade ankor som under de första åren på 1900-talet samlades ihop längs västkusten, från Skanör till Göteborg. Ankrasen fick sin första standard redan 1907. Hur mycket ursprunglig lantras som finns i dagens svensk blå anka är osäkert. Under 1970-talet kom en del djur in med tvivelaktig härstamning. Likaså korsades det senare in pekinganka.

Fjäderfärgen karaktäriseras av det blå arvsanlaget som ger en genomsnittlig färgfördelning av 50 % blå (grå), 25 % svarta och 25 % vit/blåspräckliga (pärlgrå). Vit variabel bröstfläck. Ett par av vingpennor är inte sällan vita. Benfärgen är orange/skifferfärgade. Näbben är ljust gröngul på andriken och mörkt blågrön/svart på ankorna. En andrik väger 3 – 3,5 kg och en anka 2,5 – 3 kg.

Om det finns så säljer vi ägg!